Diş Sıkma Nedir?
Diş gıcırdatma/çene sıkma, bruksizm adı verilen bir diş rahatsızlığıdır. Dişlerin bilinçsiz bir şekilde sıkılması veya sertçe bastırılması durumu olan bruksizm, birçok insanın yaşadığı yaygın bir problem olmakla birlikte çoğu kişi tarafından fark edilmemekte veya uzun süre görmezden gelinmektedir. Ancak diş sıkma sorunu, tedavi edilmediği takdirde ağız ve diş sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir.
Diş Sıkma (Bruksizm) Neden Olur?
Diş sıkma sorunu, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Stres, anksiyete, uyku apnesi, dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmaması ve yanlış çene hareketleri diş sıkma sorunlarının yaygın nedenleri arasındadır.
Stres: Stres, diş sıkma sorununun en yaygın nedenlerinden biridir. Günlük hayatta yaşanan stres, çalışma hayatı, finansal sorunlar veya kişisel sorunlar diş sıkma sorununa yol açabilir. Bu durumda vücut, çevresel stresi azaltmak için dişleri sıkabilir.
Anksiyete: Anksiyete veya kaygı, diş sıkma sorununun diğer bir önemli nedenidir. Anksiyete, diş sıkma gibi istemsiz hareketlerle birleştiğinde diş sıkma sorununu daha da kötüleştirerek, ilerletip diş gıcırdamasına neden olacaktır.
Uyku Apnesi: Uyku apnesi, uyku sırasında nefes almayı zorlaştıran bir durumdur. Bu durumda kişi, nefes almayı artırmak için çaba sarf ederken bir yandan da dişlerini sıkabilir.
Ortodontik Sorunlar: Ortodontik sorunlar, genellikle dişlerin yanlış hizalanması nedeniyle diş sıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda çene kasları doğru bir şekilde çalışamadığından dişlerde gıcırdama ve diş sıkma meydana gelebilmektedir.
Bu istemsiz davranış; çene ağrısına, baş ağrısına, kulak ağrısına, uykusuzluğa, migrene, diş minesinin aşınmasına, diş eti hassasiyetine veya yontulmuş dişlere neden olabilir.
Diş Sıkma Tedavisi
Diş sıkma rahatsızlığının giderilebilmesi için diş hekimleri tarafından çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bireyden bireye farklı bir tedavi protokolü izlense de kliniğimizde diş sıkma ve gıcırdatma içinbir çok tedavi sunuyoruz.
Ağız Koruyucu
Uykusunda diş gıcırdatan kişiler için sunduğumuz bir diğer tedavi ise gece ağız koruyucudur. Diş koruyucusu veya ağız ateli olarak da bilinen ağız koruyucusu, dişlerin üzerine tam olarak oturan özel yapım bir diş cihazıdır. Alt ve üst dişlerin arasında fiziksel bir bariyer oluşturarak dişlere verilen zararı ve kas gerginliğinden kaynaklanan ağrıyı azaltacaktır.
Splint
Birçok diş hekimi, diş sıkma tedavisi için splint adı verilen özel bir aparey kullanır. Bu ağızlık, dişlerin sıkılmasını ve aşınmasını önlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Splint, alt ve üst kısma ayrı olarak uygulanabilir. Kişinin rahat nefes almasını sağlayarak dişlerinin aşınmasının önüne geçer. Ayrıca, çene ve çevresindeki kasların rahatlamasına yardımcı olarak çene kaslarının ağrısını azaltır.
Diş sıkma ve horlama gibi şikâyetleriniz varsa bu alanda uzun yıllar deneyime sahip Diş Hekimi Müge Ateş tarafından muayene olmak için şimdi bizi arayın.